Panera – Boardman

Panera – Boardman

Intro

Panera, Boardman

A first of its kind prototype, the Panera Bread Boardman was developed to create a pleasant and relaxed atmosphere for the customers of the fast casual restaurant.  Located in a active retail corridor, the design focused on an atmosphere that was open and inviting.  The interior areas are complimented by the outdoor dining areas and the drive-thru facilities. 

Details

Panera, Boardman

Challenge

The building parcel posed many challenges: the size was small, the topography sloped significantly, and storm water needed to be managed properly to prevent run-off to adjacent parcels.  Panera was using this location to experiment with a new interior and exterior aesthetic.  Input from Panera corporate headquarters, the franchisee, and Phillips|Sekanick Architects, inc. was all necessary to reach a final design solution.   

Solution

By situating the building toward the back of the site the design team was able to mitigate the building access challenges posed by the sloping site.  They were also able to capitalize on a shared access aisle with an adjacent plaza for drive-thru window access.  Utilization of an underground storm water retention system mitigated water flow to adjacent parcels and allowed for maximization of parking on this cramped site.  Through efficient use of the site Phillips|Sekanick Architects, inc. was able to maximize interior space for customers and designed a large open dining area for this first of its kind prototype restaurant.  

The Cafaro Company Corporate Offices

The Cafaro Company Corporate Offices

Intro

The Cafaro Company Corporate Offices

Re-envisioning the marketplace of tomorrow, the Cafaro Company Corporate Offices were developed to provide a mix of retail, entertainment, and foodservice with commercial office space in a mall setting.  The three-story office building of nearly 50,000 SF, was designed to create not only new offices for the national retail developer, but to also develop a grand entry that provides access to existing retail areas and a redeveloped conference facility.

Details

The Cafaro Company Corporate Offices

Challenge

The project included not only the need for new office space, but also a new entry to a mixed-use space that was to be accessible to the adjacent mall complex.  The intent was to also develop a new conferencing area that would be a connector between the offices, mall, and adjacent hotel. This intersection of uses required Phillips|Sekanick Architects to carefully review the access and occupancies of each to create a space that provided an open and inviting entry while maintaining the security needed for the private offices.

Solution

Using a multi-story entryway, the new space provides access to the existing mall concourse and the new conferencing space.  Through an adjacent corridor carved into the back side of the existing tenant spaces, access was provided to the existing hotel.  In order to provide the security needed for the commercial office space, a new secure entrance was developed on the main level with bridges connecting the two halves of each of the upper two floors.  The selected exterior finishes set a new direction for exterior expression at the formerly all white brick mall façades.