Avalon at Squaw Creek, Country Club

Avalon at Squaw Creek, Country Club

Intro

Avalon at Squaw Creek, Country Club

Approached by Avalon at Squaw Creek, Phillips|Sekanick Architects was engaged to renovate and expand the existing patio, outdoor dining, and bar area.  Collaborating with the owner and facilities contractor, the patio area and pool deck were refinished, and a new covered dining and bar area was added providing a new outdoor casual dining area.

Details

Avalon at Squaw Creek, Country Club

Challenge

The existing building and pool were constructed at multiple elevations and integration of these two spaces was the focus of the design.  Providing food and drink service to patrons at both the pool and dining areas was critical to the success of the project.

Solution

A multi-level scheme was developed to utilize existing topography and building levels within the final design.  A multi-level bar became a focal point of the outdoor areas with standard seating provided at the upper level terrace and bar stools and high-top seating at the lower level.  A raised roof at the center of the bar was developed as a focal point of the design.

The Avalon at Buhl Park, Country Club

The Avalon at Buhl Park, Country Club

Intro

The Avalon at Buhl Park, Country Club

The Avalon Golf and Country Club at Buhl Park, located in Hermitage Township, Pennsylvania, included an expansion and renovation of the former clubhouse for the Sharon Country Club. The design integrated existing spaces and materials with new areas that included a pool, outdoor bar, banquet center, and expanded club dining. The facility was expanded to create a resort atmosphere with a new fitness center, salon, and pro-shop.

Details

The Avalon at Buhl Park, Country Club

Challenge

The owner was interested in expanding the existing stone clubhouse to include a larger banquet and entertainment area.  This new addition would more than double the existing square footage. Due to the small room configurations and the existing stone and masonry bearing walls, design of an addition required the redefinition of the entire stone clubhouse building area.  Site topography was a key concern due to multiple events planned for the facility, including formal dining, weddings, and golf outings.

Solution

Phillips|Sekanick Architects turned the existing stone clubhouse into an entry feature and added other functions to the east side of the existing building.  A refreshed and unified look was created for the expanded clubhouse complex by carrying design elements from the existing clubhouse into the new addition. Careful coordination with the owner and Civil Engineer allowed traffic flow for both cars and pedestrians around the site.

O’Charley’s Restaurant, Boardman

O’Charley’s Restaurant, Boardman

Intro

O’Charley’s Restaurant, Boardman

The O’Charley’s Restaurant is a regional leader in fast casual dinging concepts. The Boardman location, completed in 2008, is the third location for the franchisee/operator and the second in Northeast Ohio. The restaurant reflects the corporate prototype design while including many unique, site specific features, including outdoor dining.

Details

O’Charley’s Restaurant, Boardman

Challenge

The site is in a prime location but is limited in depth. Due to the overall footprint of the restaurant and required parking, storm water management became a significant issue. In addition, the Franchisee requested the views of servers entering and exiting the kitchen were obscured from customer view.

Solution

The site design located the building further south on the parcel allowing for a large area of parking to the north. This area was large enough to provide underground storm detention to pass the local ordinances. Phillips|Sekanick Architects revised the standard prototype plan to re-align walls to hide the entrance to the kitchen. This adjustment also helped cut back on the bright fluorescent lighting that spilled into the dining area.

Dunkin’ – Austintown

Dunkin’ – Austintown

Intro

Dunkin’ – Austintown

Working closely with the Dunkin’ Brands franchisee, Phillips | Sekanick Architects was engaged to convert an existing commercial office building into a new Dunkin’ Donuts facility.  The project included demolition of a portion of the existing building and a complete redesign of the exterior. Changes in site circulation and building entrances permitted the addition of a new drive-thru, storage area, and additional office space for the owner.  The new facility opened in the Fall of 2009, creating new life for the previously under-utilized building.

Details

Dunkin’, Austintown

Challenge

The reuse of an existing building to incorporate a new use and brand standard was a significant challenge.  Low ceiling and overhang heights as well as placement of the building created challenges during the site design phase.  The topography of the site also limited vehicular access and was not ADA accessible.

Solution

The exterior façade was completely redesigned, and the parapet walls raised to provide the perception of a taller building.  The site was regraded to allow drive-thru circulation. ADA accessibility was achieved through new ramps to the main entrance from the accessible parking spaces.

Dairy Queen – Girard

Dairy Queen – Girard

Intro

Dairy Queen – Girard

Constructed on the site of an existing Dairy Queen, this new facility was designed to expand this seasonal operation to a year-round restaurant, including dine-in, drive-thru, walk-up, and patio seating. Using the DQ/Orange Julius prototype, Phillips|Sekanick Architects modified the design to meet the specific site and operation needs of the Owner.

Details

Dairy Queen, Girard

Challenge

This site, originally designed for walk-up service only, was not adequate to accommodate the addition of a drive-thru lane or indoor seating. Due to the undersized corner lot and the development around the site over the years, this location was prone to seasonal flooding. The owner desired the new facility to be properly drained and provide a more significant presence.

Solution

In order to address flooding concerns, the pad was raised and the site re-graded to deter any future flooding within the building. This raise in elevation created new challenges for pedestrian and handicap access. The drive-lane was elevated, and areas of accessible parking were regraded to become level at the various entries. By pushing the building back as far as possible on the site the design team was able to add a patio on the street side to encourage pedestrian use.