Power Chevrolet

Power Chevrolet

Intro

Power Chevrolet

As part of an expanded presence in Northeast Ohio, Power Chevrolet in Calcutta, Ohio is one of the newest additions to the Flynn family of dealerships.  Based on previous successful projects together the Contractor, The Stoy Group, sought out Phillips|Sekanick Architects, inc. to lead the design of this new Chevy dealership.  Our design team created the new sales, parts and services areas to accommodate all of the latest features and amenities of Chevrolet dealership standards.

Details

Power Chevrolet

Challenge

The Owners of Power Chevrolet determined that the existing facility was in need of modernization and expansion.  The Owners knew they wanted to work with the Stoy Group based on previous successful projects but needed an Architect to join the team who could meet the corporate requirements of Chevrolet and thoughtfully layout the site on a challenging parcel of land. 

 

Solution

The Stoy Group recommended Phillips|Sekanick Architects, inc. as the Architect based on previous successful projects.  The design team at Phillips|Sekanick Architects, inc. in concert with the Owner and Contractor delivered a design package that skillfully met the corporate branding needs and addressed various limitations of the site.

Lyra Salon

Lyra Salon

Intro

Lyra Salon

 

This tenant build-out for an up-scale beauty salon packs a lot of function into a small space.  Lyra Salon is one of many tenant alterations and improvements designed by Phillips|Sekanick Architects, inc. at Tiffany Crossing in Boardman, Ohio which is also a project of our firm.  Developed as a simple yet functional salon, the simple color palette provides the space with a unique and inviting characteristic.

Details

Lyra Salon

 

Challenge

The Owners of Lyra Salon had a vision for a high-end beauty salon with a playful, modern vibe.  Their vision included 9 styling stations, 3 shampoo stations, 3 hair drying stations and 2 private rooms for waxing, threading and lash extensions.  All of this needed to fit into a 1,244 square foot lease space with room for a waiting area, restroom and necessary storage.

Solution

The design team at Phillips|Sekanick Architects, inc. worked closely with the Owners to carefully layout the styling pods using the precise measurements of each workstation in order to deliver the requested number of styling stations.  By using sliding doors at the private treatment rooms and the storage commissary valuable space was preserved for each room’s primary function.  The design team also incorporated the specialty finishes requested by the Owner such as an open ceiling, marbled floor tile and modern waiting area chandelier.

Donnell Ford

Donnell Ford

Intro

Donnell Ford

Part of a family of auto dealers in the Youngstown, Ohio area, Donnell Ford has had a long history in its current facility.   In 2019, the dealership’s showroom was destroyed in a fire.  With the fire damage in the showroom and smoke and water damage in other areas, Phillips|Sekanick Architects, inc. was called in to review the condition of the building.   In cooperation with the insurance company, contractor and consulting engineers, a demolition and reconstruction plan was quickly put in place. Working with Ford Motors, the Phillips|Sekanick design team developed plans to rebuild the destroyed areas and renovate those areas damaged by the fire. A second phase of renovations are currently in the planning stages.

Details

Donnell Ford

Challenge

An early morning fire left the existing showroom destroyed and much of the Parts and Sales areas seriously damaged.  A fire wall separating the showroom from other parts of the facility was damaged and the roof and floor joists of the Parts Department were potentially exposed to heat damage.  The fire, occurring in the middle of winter, exposed other parts of the remaining facility to the cold.  Restrooms servicing part of the remaining building were damaged and made unusable. Through a collaborative process, Phillips|Sekanick Architects and the Owner’s general contractor were charged with developing a plan to allow the dealership to resume sales while the reconstruction of the showroom was able to be planned.  

Solution

Working with the Owner’s contractor, The Stoy Group, Phillips|Sekanick Architects was able to get immediate access to the project site to determine the scope of the new work.  With heat, water and smoke damage affecting all areas of the showroom, Phillips|Sekanick Architects worked quickly with our consultants to develop a plan for demolition and reconstruction. A plan was developed to re-allocate other space within the facility as a showroom while the damaged areas were repaired and the main showroom was rebuilt to the Ford Motor Company’s new standards.  The improvements included the repair and improvements to the facility offices, parts department, sales offices and customer lounge.  The new showroom was occupied in late 2019. 

La-Z-Boy Furniture Galleries

La-Z-Boy Furniture Galleries

Intro

La-Z-Boy Furniture Galleries

The local La-Z-Boy Furniture Galleries representative contacted Phillips|Sekanick Architects to design a new retail facility featuring the latest corporate prototype design.  Working through a number of site constraints, including a vertical elevation change of over 40 feet, Phillips|Sekanick Architects was able to collaborate with the owner, contractor, and local jurisdiction authorities to provide a design that satisfied all parties.

Details

La-Z-Boy Furniture Galleries

Challenge

Many of the challenges of this project concerned site design.  Some of these challenges were site topography, vehicular access, storm water retention, landscaping requirements, and parking configuration.  The client was seeking direct vehicular access from the main commercial thoroughfare adjacent to the site, but heavy traffic flow in this area made left-turns dangerous.  Setting the building pad elevation was a critical factor in establishing a road frontage presence, maintaining vehicular access to the primary thoroughfare, and allowing parking in front of the building with the 40-plus feet of fall across the site.

Solution

The site design challenges were effectively resolved through close communications with local zoning and building departments.  To satisfy safety concerns with cars accessing the site a “right-in, right-out” access drive was used to the main thoroughfare.  A secondary access drive was added to a secondary road located beyond the adjacent lot. An underground storm water detention system was utilized to mitigate water run-off concerns.  Through discussions with the local officials we arrived at a landscaping plan that allowed the primary parking lot to maintain its 23-car count and provided the softening beauty of thoughtfully-designed a landscaping layout.  The change in elevation was mitigated through the introduction of a new retaining wall at the rear of the project.

Dr. Roy E. Scott Orthodontics

Dr. Roy E. Scott Orthodontics

Intro

Dr. Roy E. Scott Orthodontics

Looking for a new home for his growing orthodontic practice Dr. Roy E. Scott engaged Phillips|Sekanick Architects to develop a new office that reflected his needs, goals, and aesthetic preference.  An efficient interior layout was developed to enhance the patient flow through the office and expedite the patient visit and treatment experience.

Details

Dr. Roy E. Scott Orthodontics

Challenge

Dr. Scott wanted a new building worthy of the reputation for excellence he had established for his practice.  The ability to keep patients flowing smoothly through the office was an important aspect of the program layout.

Solution

The exterior cladding choices of brick and clapboard siding with detailing reminiscent of traditional colonial architectural styles provided the aesthetic the client desired.  Use of faux dormer and gable end windows added to the historic character of the façade. The open concept treatment room allows Dr. Scott to quickly provide treatment in an orderly clockwise fashion.  Billing, consultations, and private treatment rooms are located to the sides of the central core. Traditional window trims and wainscot in the waiting area bring the neo-colonial flair of the exterior into the building.