Intro

Private Residence

The owners of a French Country styled home in the Warren area approached Phillips|Sekanick Architects with a desire to develop a new dining and kitchen area that would parallel their busy lifestyle and allow each member the opportunity to cook and prepare meals. By working closely with the client, our team was able to develop a plan that reconfigured the existing areas and extended the kitchen into a new open area, creating a more functional and better organized space. The flexible kitchen, with an abundance of natural light, serves as not only as a casual dining area, but also as a center of daily family life and activity.

Details

Private Residence

Challenge

The existing kitchen provided very limited preparation area that was constrained due to the layout of the adjacent family room and casual dining space.  The area was also closed off and segregated from the rest of the house. It was clear an addition would be necessary, but window locations for the second-floor bedrooms restricted the size and placement of the extended kitchen.

Solution

By swapping the location of the kitchen and dining areas, Phillips|Sekanick Architects was able to maximize the work-surface in the kitchen while keeping the footprint of the addition to a minimum.  The kitchen now became a connector for various functions within the house while also being sized to allow multiple members of the family to participate in meal preparation. Because the addition footprint was kept to a minimum the sight-lines from the second-floor bedrooms remained unchanged.